6x6 dieet® (koolhydraatarm) - Dieetzorg Friesland (2024)

Het 6×6 dieet® is een specifiek koolhydraatarm dieet.

Het 6×6 dieet is geschikt voor iedereen met overgewicht die wil afvallen. Vooral als de buikomvang te groot is (mannen meer dan 102 cm; vrouwen meer dan 88 cm). Al of niet gecombineerd met diabetes, verhoogde bloedsuikerwaardes of verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een te hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk.

Ook als u eerdere afvalpogingen hebt gedaan met ‘gewone’ energiebeperkte voeding en (extra) bewegen waarbij het resultaat tegenviel, kan het zinvol zijn om het 6×6 dieet te proberen.

Het 6×6 dieet is ontwikkeld en vormgegeven door Alie Lourens en Wilma Bouwman, diëtisten bij Dieetzorg Friesland. In 2022 is hierover een boek verschenen met de titel ‘6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl’. Het is een compleet handboek over het 6×6 dieet, met daarin meer dan 100 lekkere koolhydraatarme recepten. Klikhier als u het boek in wilt kijken of wilt bestellen.

1. Wat is het 6×6 dieet?

Bij het 6×6 dieet gaat het om een zeer beperkt aantal koolhydraten (6 gram) per maaltijd. Elke dag heeft 6 eetmomenten met 6 gram koolhydraten, vandaar de naam 6×6 dieet®. Bij andere koolhydraatarme diëten gaat het vaak om het beperken van het totaal aantal koolhydraten per dag.

Producten met veel koolhydraten zoals brood, rijst, aardappelen, peulvruchten, fruit, suiker en meelproducten worden sterk geminderd, vervangen door een alternatief of tijdelijk uit uw menu geschrapt.

Eiwitten nemen een belangrijke plaats in het 6×6 dieet in. Het is belangrijk dat alle 6 eetmomenten naast 6 gram koolhydraten voldoende eiwitten bevatten. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, kip, ei, kaas, vleeswaren, kwark en noten. Eiwitten verzadigen snel en dit gevoel houdt ook lang aan. Hierdoor is het dieet zonder hongergevoel goed vol te houden. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat eiwitten een beschermend effect hebben op spiermassa. Door het gebruik van voldoende eiwitten in het dieet blijft de spiermassa in stand, terwijl uw vetmassa afneemt.

2. Waarom dit dieet?

Bij (fors) overgewicht al of niet gecombineerd met diabetes of hart- en vaatproblemen zoals een te hoog cholesterolgehalte of hoge bloeddruk, is er vaak sprake van insulineresistentie. Er is daardoor steeds (te)veel insuline in het bloed aanwezig. Dat heeft effect op de bloedsuikers en op het gewicht, insuline remt namelijk indirect de vetafbraak.

Na het eten van koolhydraten maakt het lichaam insuline. Hoe meer er gegeten wordt, hoe meer insuline gemaakt wordt. Bij insulineresistentie is er echter al ruim voldoende insuline, alleen reageert het lichaam er minder goed op. Hierdoor vindt er overproductie van insuline plaats.

Bij een koolhydraatarm dieet hoeft er (bijna) geen insuline meer geproduceerd te worden. Het systeem komt tot rust. De hoeveelheid insuline in het lichaam zal afnemen en de vetafbraak zal toenemen.

Na 8 weken zijn de meeste mensen een stuk gevoeliger geworden voor insuline. Het lichaam is meer in balans gekomen. Daarna kan het aantal koolhydraten weer langzaam aan opgevoerd worden.

3. Wat is het effect?

Door het gebrek aan koolhydraten zal het lichaam na een paar dagen overschakelen op vetverbranding. Deze vetten worden echter niet volledig verbrand omdat hier glucose (afkomstig uit koolhydraten) voor nodig is. Doordat de vetten niet volledig benut worden, moet het lichaam meer vet verbranden dan normaal om dezelfde hoeveelheid energie te verkrijgen (u ‘verliest’ calorieën).

Door minder koolhydraten te nemen wordt er minder bloedglucose gemaakt. Hierdoor zullen de bloedsuikers dalen. Wanneer u diabetes heeft kan na verloop van tijd de medicatie en/of insuline verminderd worden. Sommige mensen raken de diagnose diabetes zelfs weer kwijt. En had u geen diabetes, maar wel verhoogde bloedglucosewaardes dan kunt u met dit dieet vaak voorkomen dat de diagnose diabetes gesteld gaat worden.

Door gewichtsdaling neemt de hoeveelheid buikvet af en door een lagere insulinespiegel wordt er minder buikvet aangemaakt. Dit heeft een positief effect op het cholesterolgehalte.

Ook de bloeddruk wordt lager en vaak kan na verloop van tijd de bloeddruk-medicatie verminderd worden.

4. Waarom is goede begeleiding essentieel?

Het 6×6 dieet® is heel anders dan andere diëten. Het is voor de meesten een grote omschakeling. Daarbij is begeleiding erg belangrijk. De 1e fase van het 6×6dieet hoeft maar 8 weken gevolgd te worden, daarom is het belangrijk dat het goed gevolgd wordt. Niet teveel koolhydraten, maar ook niet te weinig, want daardoor kunnen klachten ontstaan. Voldoende eiwit, bij elk eetmoment. Voldoende vitamines. Dit wordt regelmatig door uw diëtist gecheckt.

Na 8 weken mag u naar de 2e fase, maar u mag ook langer in de 1e fase blijven. In de 2e fase kan het aantal koolhydraten weer in stapjes opgebouwd worden. Het hoe en wat wordt weer met u besproken. De snelheid van uitbreiding is per persoon verschillend en ook de tijdsduur van de opbouwfase kan verschillen; dit is onder andere afhankelijk van hoeveel u af wilt vallen.
Ook in deze fase zal de diëtist van Dieetzorg Friesland u blijven begeleiden. Wij vinden het namelijk belangrijk dat u de (dieet)zorg krijgt die u nodig hebt.

6x6 dieet® (koolhydraatarm) - Dieetzorg Friesland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6549

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.